На Банго Васил в Микрево

На 14.01.2019 г. ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Микрево взеха участие в отбелязване на един от големите ромски празници – Банго Василий. Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура. По този повод ученици от групите участващи в проекти, учениците от ІV „а“ клас и ІV „в“ клас бяха подготвили интересни танци, песни и сценка. Те представиха традицията, която повелява в нощта преди Василица цялото семейство да се събере вкъщи. Майката готви птица с ориз или с кисело зеле. Особеното е, че докато я приготвя, домакинята мълчи.

Точат се баници, правят се баклави, младите жени чистят къщата и лъскат съдовете, всичко трябва да блести от чистота. Когато всичко е готово, слагат трапезата на пода в средата на стаята, и нареждат хляба и гозбите.

Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Чак тогава сядат около трапезата.

Накрая директорът на училището г-жа Велкова почерпи всички присъстващи и поздрави участниците за интересната програма, като пожела на учениците да бъдат така всеотдайни и в уроците както в танците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>